2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Értékes műkincseik miatt aggódnak az európai múzeumok

2011. március 22. 13:16 MTI

A Japánnak kölcsönbe adott műkincseik miatt aggódnak a nagy európai múzeumok, amelyek azonban még nem hívják vissza darabjaikat a földrengéstől, szökőártól és nukleáris válságtól sújtott országból.

Jelenleg többek közt a frankfurti Städel Múzeum, a müncheni Lenbachhaus, a párizsi Pompidou Központ, az amszterdami Van Gogh Múzeum, valamint a szintén amszterdami Rijksmuseum birtokában álló munkák szerepelnek kölcsönben kiállításokon Japánban. Eddig még egyetlen intézmény sem jelezte, hogy visszahívná műkincseit és jelenleg nem áll fenn a veszélye annak, hogy radioaktív sugárzás érné az értékes képeket - magyarázta egy osztrák szakértő.

Károkkal csak akkor kellene számolni, ha hosszú időn át erősen radioaktív töltésű részecskék érnék a tárgyakat - tette hozzá Robert Linke, az osztrák műemlékvédelmi hivatal laborjának vezetője. A veszélyes gamma-sugárzás elsősorban az élő sejteken fejti ki káros hatását - jegyezte meg. Ami a festményeket illeti - fejtegette - legrosszabb esetben a szerves részek roncsolódhatnak, például a kötőanyag. Ezen kívül az olaj és a máz lehet érzékeny. "De jelenleg biztosan nem kell azzal számolni, hogy zárt terekben ilyen magas koncentráció alakulna ki" - vélekedett Linke.

"Mindennapi kapcsolatban vagyunk japán kollegáinkkal" - mondta el Dorothea Apovnik, a frankfurti Städel Múzeum szóvivője. Az intézmény Vermeer, Remdbrandt, Rubens és Brueghel festményeiből küldött többet is az ázsiai szigetországba, ahol Tokióban a Bunkamura Múzeum állítja ki őket.

Nagoja városában Vaszilij Kandinszkij egyik korai munkája szerepel kiállításon, és ugyanott látható egy Van Gogh műveit felsorakoztató tárlat is. A várost déli fekvése miatt azonban nem fenyegeti veszély. A válság által érintett területen, Tokióban szerepelnek a Pompidou Központ remekei, összesen 170 alkotás Dalí vagy épp Man Ray kezéből. A fővárosban szombat óta zárva tart a nyugati művészetnek szentelt Nemzeti Múzeum, ahol a Rijksmuseum, a British Museum és a Louvre kincsei várták a látogatókat. A patinás intézmények közül még egy sem jelentette be, hogy visszahívná darabjait.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár