2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Interneten Pest megye múzeumi könyvtárai

2011. április 12. 12:52 MTI

Egységes digitális adatbázisba kerülnek a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságához (PMMI) tartozó intézmények könyvtári gyűjteményei.

A PMMI által elnyert mintegy 23,5 millió forintos európai uniós támogatásnak köszönhetően ősszel már az interneten is elérhető lesz kilenc múzeumi könyvtárunk digitalizált állománya, amelyhez százezer katalógustételt dolgozunk fel elektronikusan – mondta Kovács Judit, a PMMI igazgatóhelyettese.

A Fókusz Program a Pest Megyei múzeumi könyvtári hálózat kialakítására elnevezésű projekt megvalósítása most érkezett a félidejéhez érkezett. Az igazgatóhelyettes - egyben a program szakmai vezetője - kifejtette, hogy a PMMI birtokában számos értékes régészeti, néprajzi, képzőművészeti, történeti, művészettörténeti, művészeti és helytörténeti tárgyú kötet és tematikus gyűjtemény található. Példaként említette a nagykőrösi Arany János Muzeális Gyűjtemény és Kiállítóhely könyvtárának különleges Arany-gyűjteményét, a ceglédi Kossuth Múzeum könyvtárának Kossuth-egységét, benne többek között az 1848-ról szóló emlékiratokkal, naplókkal vagy a Kossuth-kultusz dokumentumaival.

Kovács Judit kitért arra is, hogy a szentendrei Ferenczy Múzeumban 21 ezer könyv és több mint tízezer folyóirat található, köztük jelentős számban külföldi szakirodalom, a váci Tragor Ignác Múzeum szakkönyvtárában pedig számos rendkívül értékes, ma már ritkaságnak számító könyv, folyóirat és helyi újság érhető el.

A projekt során három úgynevezett fókuszkönyvtár jön létre, ezek a szentendrei, a váci és a ceglédi múzeumhoz kapcsolódnak. A fókuszkönyvtárakban szakképzett könyvtárosok segítik a kutatókat, egyetemi hallgatókat, középiskolai diákokat és az érdeklődőket. A Fókusz programban kiemelt szerepet kapnak a könyvtárhasználatot támogató pedagógiai és múzeumpedagógiai programok, ezért kötöttek együttműködési megállapodást a szentendrei Móricz Zsigmond Gimnáziummal, a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskolával és ceglédi Kossuth Lajos Gimnáziummal.

"Még nem teljes az adatbázis, de a http://konyvtarak.pmmi.hu/ címen már megtekinthetők az eddigi eredmények" – mondta végül az igazgatóhelyettes.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár