2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Helyreállítási munkák kezdődnek a tiszacsécsei Móricz Emlékházban

2011. április 19. 16:08 MTI

Helyreállítási munkák kezdődnek a tiszacsécsei Móricz Zsigmond Emlékházban, mivel a műemlék jellegű épületben kisebb károkat okozott a csapadékos időjárás és a belvíz.

A XIX. század második felében épített kontytetős, taposott szalmával fedett, szegényparaszti házban fiatal éveit töltötte a Tiszacsécsén született író. Az enteriőrnek berendezett kiállításnak otthont adó lakóház tetőszerkezete az elmúlt hónapok esőzései miatt beázott, egyik vályogfala pedig megcsúszott; a szakemberek a tető ideiglenes lefedésével és falrész megtámasztásával igyekeznek megőrizni az épület állagát.

A hagyományos paraszti technikával épített házak felújításához ma már nehéz megfelelő anyagot kapni, ezért egyedi megoldásokat kell alkalmazni - mondta el Bene János, az emlékház gondozását ellátó Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője. A tetőszerkezet átfedéséhez nem használható a kombájn által learatott szalma, hanem taposott gabonaszalma kell: az átfedéshez szükséges mennyiséget a környéken lekötött földeken, kézzel fogják learatni nyáron az igazgatóság dolgozói.

A taposott szalmatető egyébként gyakran alkalmazott héjazat volt az Északkelet-Magyarországon, Erdélyben és Kárpátalján épített lakóházaknál. A sűrűn lécezett tetővázra nyárssal, vagy hosszúnyelű villával hordák fel a szalmacsomókat, amelyet csigavonalban felfelé haladva az egész tetőn tömöttre tapostak. A jól betaposott szalmatető 40–50 centiméter vastag, tömött héjazatot alkot, amelyet a padlástérből kiáramló füsttel konzerváltak. Egy közepes lakóház fedéséhez egyébként 4–5 szekér, azaz mintegy 50–60 mázsa szalmára volt szükség.

Bene János hozzátette: a megcsúszott falat a száradás után ki fogják pótolni, az ehhez szükséges vályog már rendelkezésre áll. A valaha utcasorokat kitevő, jellegzetes paraszti lakóházakból mára eredeti helyén csupán három maradt: Tiszacsécse mellett a közeli Szatmárcsekén és Tarpán láthatóak még ilyen épületek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár