Feltárulnak a középkori bencés kolostorok konyháinak titkai
2011. július 7. 15:03 BBC News
A középkori bencés barátok mai mérce szerint is igen gazdag konyhakultúrájába enged betekintést új könyvében David Snowden.
Korábban
A brit szerző új könyve, a Flans and Wine a bencés kolostorok kevéssé ismert területére, a konyhába kalauzol. A bemutatott receptek jelentős része a 701-ben Szent Ecgine által alapított bencés Evesham apátságból származik; a szerző ezeket a British Library állományában fedezte fel, ahol korai angol nyelven írt forrásokból gyűjtött: 12 recept Evesham-ból származik, egy a Pershore kolostorból, és a többi a Westminster apátságból.
A receptek tanúsága szerint a szerzetesek kedvelt eledelei az ökör nyelvének és vaddisznó húsának felhasználásával készült étkek voltak, de a kolostorok lakói a borjúhúst és a szárnyasokat sem vetették meg, valamint előszeretettel fogyasztottak ragut, és leveseket is. Snowden szerint ugyan az étkek alapanyagait a hozzáférhetőség mértéke határozta meg, de az ételek gazdagon fűszerezettek voltak, a bencés barátok például a kor egyik legdrágább fűszerét, a sáfrányt is használták.
A szerzetesek édesszájúak is voltak, sok esetben édes zabkásával ették a húsokat, és a desszertek gyakorta tartalmaztak mézet, valamint a szerecsendió felhasználásával készített sütemények sem voltak idegenek a szerzetesi étrendben, ezenfelül az angolszász országokban máig nagy népszerűségnek örvendő sajttortákat is kedvelték a középkori barátok. A bencés monostorok lakói a gasztronómiai különlegességekre is nyitottak voltak, például gyakorta ettek póréhagymával főtt kagylót, valamint sokszor használtak szaracén szószt (fűszeres, vörös színű szósz) a hússütéshez.
Snowden kiemelte: a szerzetesek étrendjéből hiányoztak a gyümölcsök és zöldségek, mert erre az - igen egészséges - táplálékra úgy tekintettek, mint az olyan ennivalóra, amit az ember csak akkor fogyaszt, ha nincs más kéznél. Ámde az egyoldalú étrend megbosszulhatta magát, mert Snowden szerint a szerzetesek átlagos élettartama 35 év volt, bár a legtöbben légzőszervi betegségek miatt hunytak el.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
25. Magyar–török küzdelmek és együttélés a 15–17. században
VI. Nemzetközi konfliktusok és együttműködés
- Hogyan került Erdély Habsburg uralom alá?
- Sohasem vesztett csatát Mátyás legendás hadvezére, Kinizsi Pál
- 10 tény az Oszmán Birodalomról
- Dárdára tűzve hordozták körbe a törökök az első csatában elesett magyar király fejét
- Erdély és Lengyelország számára egyaránt virágkort jelentett Báthory István uralkodása
- A fegyelem hiánya miatt mondott csődöt Nikápolynál a lovagi harcmodor
- Az öngyilkosságot fontolgatta II. Mehmed szultán a nándorfehérvári vereség után
- Előkerültek a mohácsi csata maradványai
- Aki kávét ivott, elvesztette a fejét IV. Murád szultán uralma idején
- A befagyott orosz pokolban elolvadt Napóleon Grande Armée-ja 09:50
- Boleyn Anna sem tudott fiút adni a királynak, és ez pecsételte meg sorsát 09:06
- Szerelmes volt egy gyáros lányába, találmánya receptjét ezért csak potom pénzért adta el Irinyi János tegnap
- Semmiségnek vélte sebét a meglőtt Habsburg trónörökös, Ferenc Ferdinánd tegnap
- Politikai ellenfele volt az amerikaiak ellen harcoló nicaraguai Robin Hood gyilkosa tegnap
- Ingyen sör osztogatása miatt alakult ki tragédia II. Miklós koronázásán tegnap
- Festőként kezdte pályafutását a fényképezés egyik úttörője, Mathew Brady tegnap
- Hatásvadász bestsellereiről lett ismert a 2. világháborút is megjárt Herman Wouk 2024.05.17.