2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szódásüveg formájú csobogó Jedlik Ányos emlékére

2011. szeptember 12. 11:57 MTI

Szódásüveget formázó csobogó- és ivókúttal gazdagodik a győri belváros. A különleges látványt nyújtó köztéri alkotást Jedlik Ányosnak, a szódavízgyártó készülék feltalálójának tiszteletére állítják a tudós-tanár és tudományszervező bencés szerzetesről elnevezett utcában.

Az ötlet Sándor János építésztől származik, aki a Jedlik Ányos utca napokban megkezdett felújításának terveit készítette. Az ő kezdeményezésére készült el Hefter László üvegművész közreműködésével a szokványosnak nem mondható megjelenésű díszkút makettje. A mű vélhetően éppen különlegessége folytán lesz a győri belváros egyik idegenforgalmi attrakciója.

Jedlik Ányos életpályája több szálon kötődik a városhoz. Győri tanárkodása idején 1828-ban, 28 évesen alkotta meg az elektromotor modelljét, a forgonyt. Nem sokkal előbb kezdett el foglalkozni a szódavíz előállításával. Az eredmény magáért beszélt: a bencés rendházat az 1820-as évek végén már ellátta mesterséges ásványvízzel, amelyet citrommal vegyítve kellemes üdítőitalként, jóféle borral elegyítve fröccsként fogyaszthattak a bencés atyák.

A tudós szerzetes öt év híján végigélte a 19. századot, amelyet Simonyi Károly a nagy feltalálók korának nevezett A fizika kultúrtörténete című művében. Csaknem egy évszázados életében Jedlik Ányos az említetteken túl még számos tudományos felfedezést tett, közülük legismertebb a dinamó feltalálása.

Vitathatatlan azonban, hogy a köztéri csobogó gondolatához leginkább a feltaláló szódavízprogramja kapcsolható, így született meg a makett, amelyet a tervek szerint a maga valóságában ez év késő őszén már megcsodálhatnak az arra járók. A díszkút medencéje három méter átmérőjű lesz, külső felületét mészkő, a belsőt mozaik díszíti. A medence oldalán olvasható véset megemlékezik majd Jedlik Ányosról és találmányáról, hogy azok is megismerjék, akik eddig nem hallottak róla - mondta Sándor János az MTI-nek.

Hefter László tájékoztatása alapján a szódásüveget többrétegű öntött üveglap alkotja, amely belső világítást kap a tervek szerint. A város által finanszírozott beruházás keretében a Jedlik Ányos utca is megújul, a közelben lévő Frigyláda körül pedig pihenőt alakítanak ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár