2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az 1956-os forradalom emlékeiből nyílik kiállítás az Emlékpontban

2011. augusztus 19. 10:41 MTI

Az 1956-os forradalom és az azt követő megtorlás emlék- és élményanyagát bemutató képzőművészeti alkotásokból - Csizmadia Zoltán és Tóth Sándor műveiből - nyílik kiállítás pénteken a hódmezővásárhelyi Emlékpontban - közölte Medgyesi Konstantin, az intézmény sajtóreferense.

A két művész a Képzőművészeti Főiskola forradalmi bizottsági tagjaként vett részt az 1956-os eseményekben, és élte át a megtorlás időszakát. Csizmadia Zoltán Csók István- és Egri József-díjas festőművész krónikásként vetette vászonra a forradalmi napok történéseit és az azt követő megtorlás szörnyűségeit.

Az Emlékpont időszaki kiállítóhelyén bemutatott több mint egy tucatnyi festménye között látható lesz a forradalom legfiatalabb kivégzett mártírját, Mansfeld Pétert felidéző műve és az az alkotás is, mely Bauer Sándor tűzhalálának állít emléket. A tizenhét éves autószerelő-tanuló 1969-ben nemzetiszínű zászlót lengetve gyújtotta fel magát a Nemzeti Múzeum kertjében - így tiltakozott az elnyomó hatalom ellen.

Tóth Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész szintén tagja volt a forradalmi bizottságnak: nemcsak a szabadságharc, hanem a megtorlás éveit is megörökítette szobrai, plasztikái segítségével. Az 1956-os események miatt több szobatársát és iskolatársát is kivégezték az oroszok, őt pedig az állambiztonsági szervek több évtizeden keresztül megfigyelték.

Az Emlékpontban nemcsak a forradalom napjait idéző rajzokat, szobrokat, domborműveket és grafikákat mutatnak be tőle, hanem két 1956-os emlékműtervét is láthatja a közönség.

Az október 30-ig látogatható tárlaton a képzőművészeti alkotások mellett a kiállítótérben felállított érintőképernyős terminálokon az érdeklődők megismerhetik a két művész életútját, és a velük készült interjúkban hallhatják visszaemlékezéseiket is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár