2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Határozatlan ideig zárva marad a Washington-emlékmű

2011. szeptember 28. 09:22 MTI

Ipari alpinisták kezdték meg kedden az amerikai főváros szívében található George Washington-emlékművőn az augusztusi földrengés során keletkezett sérülések vizsgálatát, miután az obeliszk biztonságáért felelős Nemzeti Park Szolgálat bejelentette: az obeliszk, amely a turisták közkedvelt kilátója, határozatlan ideig zárva marad a nagyközönség előtt.

Az augusztus 23-ai, 5,8-as erősségű földrengés nyomán, a helikopteres szemrevételezés során, egy körülbelül 120 centiméter hosszú és két és fél centiméter széles repedést találtak a fehér márványobeliszk csúcsán. A további vizsgálatok során két másik rést is felfedeztek. Az alaszkai Denali Nemzeti Park és a Wiss, Janney, Elstner Associates (WJE) nevű építővállalat szakemberei most további sérülések után kutatnak, mert az Irén hurrikán elvonulása után Washington legmagasabb építményének belsejében tócsákra bukkantak.

A Nemzeti Park Szolgálat hétfőn jelentette be, hogy az obeliszk statikailag szilárd ugyan, de látogatókat határozatlan ideig nem engednek be a belsejébe. A parkőrség hétfőn közzétette a földrengés idején az obeliszk belsejében a biztonsági kamerák által készített drámai felvételeket. A kamerák rögzítették, ahogy Niki Williams őr, magára nyugalmat erőltetve, letessékeli a látogatókat a lépcsőn. "Azt hittem, hogy megtámadtak bennünket, földrengésre nem gondoltam" - nyilatkozta kedden a CNN-nek Williams.

A 1848 és 1884 között épült, kevés híján 170 méter magas George Washington-emlékmű falai az alapzatnál több mint négy méter vastagok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár