2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tóth Ilona-díjakat adtak át Révkomáromban

2011. október 10. 13:04 MTI

Tóth Ilonáról, az 1956-os koncepciós perben kivégzett orvosról elnevezett díjat adtak át vasárnap a szlovákiai Révkomáromban.

Az idén két felvidéki kapta ezt az elismerést, a dunaszerdahelyi Bábi Zsuzsanna és a Királyhelmecről származó Mátyás Flórián.

Ugyanakkor Tóth Ilona emlékérmet kapott a révkomáromi magyar gimnázium 1957-ben végzett két osztálya, továbbá tanáruk Gáspár Tibor, akik a forradalom idején nem voltak hajlandóak támogatni a kommunisták felszólítását a magyarországi események elítélésére, és bátran vállalták a véleményüket a kommunista rendszer megjelent képviselőivel szemben.

A díjátadón részt vett Réthelyi Miklós, a Magyar Köztársaság nemzeti erőforrás minisztere, aki méltatta a fiatal orvosokat. Tóth Ilona kapcsán hangsúlyozta, hogy a példaképek nagyon fontosak. Mint a miniszter megjegyezte, az orvosoknak a társadalom gyógyításában is részt kell vállalniuk.

Wittner Mária parlamenti képviselő, az Í56-os forradalom hőse arra emlékeztetett, hogy Tóth Ilonát egy koncepciós perben gyilkossággal vádolták meg, majd kivégezték. Ma azonban már a magyar társadalom tudja, hogy Tóth Ilonát csak a rendszer akarta lejáratni.

Jobbágyi Gábor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Polgári Jogi Tanszékének a vezetője részletesen tanulmányozta Tóth Ilona peranyagát, amelyből egyértelműen kiderülnek az ellentmondások és az, hogy a vád alaptalan. Mint aláhúzta: abban az időben nem a tények voltak fontosak, hanem a beismerésre épült az egész ítélet, amelyet sok esetben pszichikai és fizikai meghurcoltatás után mondtak ki a megvádolt és megtört személyek.

A díjazottakat és az orvostársadalmat Körmendi Béla, a Tóth Ilona Alapítvány vezetője méltatta. A rendezvényen részt vettek Tóth Ilona pályatársai, a legendás révkomáromi osztály néhány képviselője és több közéleti személyiség.

A Tóth Ilona Alapítványt 2005-ben Körmendy Béla és felesége hozta létre azzal, hogy ebben a díjban a Kárpát-medencében minden évben magyar nemzetiségű, keresztény, kitűnő tanulmányi eredményű és empátia készségű orvostanhallgató részesüljön.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár