2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Emberé volt a jeti ujja

2012. január 4. 11:25 Discovery News

A megfeketedett, hajlott, méretes ujjról régóta állították, hogy valamikor egy jetihez tartozhatott. Nemrég azonban kiderült, hogy a Londonban őrzött lelet egy földi halandóé volt.

A mumifikálódott ereklye – egy hosszú köröm és egy kilenc centiméter hosszú, majdnem három centiméter széles ujj – évtizedek óta a londoni orvostörténeti múzeumban hervadozott. A tudósok érdeklődését 2008-ban keltette fel, mikor az intézet kurátora katalogizálni kezdte a gyűjteményt. A William Charles Osmond Hill tételei között található doboz címkéjén a következő felirat állt: „a jeti ujja.”

A dobozról kiderült, hogy a lelet Peter Byrne hegymászó közreműködésével került a nepáli Pangboche templomból Londonba. „Ma Byrne 85 éves, és az Egyesült Államokban él, megtaláltam őt” – mondta büszkén Matthew Hill, a BBC újságírója, aki tavaly engedélyt kapott a kutatásra és egy dokumentumfilm készítésére.

A férfi 1958-ban egy expedíció során ment a Himalájába, hogy bizonyítékot szerezzen a legendás teremtmény létezésére. Byrne a Pangboche templomnál táborozott, ahol arról értesült, hogy egy jeti kéz éveken át megőrződött. „Úgy nézett ki, mint egy nagy emberi kéz. A sérült bőr kérges fekete anyaggal volt bevonva. Tiszta olaj volt a templomban található gyertyáktól és olajlámpáktól, az ujjak kampósak és hajlottak voltak” – mesélte Byrne a riporternek.

Egy évvel később a hegymászó visszatért a kolostorba, és üzletet kötött a szerzetesekkel az egyik ujj eltávolításáról. Byrne szerint az állítólagos jeti ujj egy emberi ujjra lett kicserélve, feltételezhetően Osmond Hill professzor keze volt a dologban. Az ereklyét James Stewart révén csempészték ki Nepálból, a hollywoodi filmsztár éppen szabadságát töltötte Kalkuttában feleségével, Gloriával.

A Gloria táskájában elrejtett ujj végül elért Londonba, majd Hill kijelentette, hogy az egy korai emberszabásúhoz tartozik. Az edinburghi Skót Zoológiai Társaság által elvégzett DNS-vizsgálatok azonban bebizonyították, hogy a tudós tévedett. „Emberi DNS-t találtunk” – mondta Rob Ogden genetikus. „Nem volt túl meglepő, de nyilván kissé kiábrándító, hogy nem fedeztünk fel semmi újat. Emberi volt az, amit vártunk, és emberi lett, amit kaptunk” – tette hozzá.

A „visszataszító hóember” néven is ismert jeti egy legendásan magas, éjszakai, majom-szerű lény, aki a Himalája hegyeiben és erdeiben kóborol. Habár se szeri, se száma a szőrös fenevaddal való állítólagos találkozásoknak, a tudomány puszta legendának tartja a titokzatos teremtmény létezését.

A múzeum igazgatója, Sam Alberti szerint a Pangboche-ujj arról tanúskodik, hogy a jeti még mindig hatással van az emberekre. „A lelet megtalálásának és a múzeumba jutásának története rávilágít arra, hogy emberek mit meg nem képesek tenni a mitikus állat létezésének bizonyítására” – mondja Alberti.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár