2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fekete mágiával akarták megölni a római szenátort

2012. május 25. 09:09

Egy római szenátort és egy állatorvost akartak megátkozni fekete mágiával – mondta el egy spanyol kutató, aki nemrégiben betűzött ki egy erről tanúskodó, 1600 éves átkot. Mindkét alkotásban közös, hogy a görög alvilági isten, Hekaté látható a feliratokon.

Mindkét átokban közös, hogy egy görög alvilági isten, valószínűleg Hekaté látható a feliratokon, amint hajából kígyók jönnek elő, hogy – vélekedik a kutató – lecsapjanak áldozataikra. További közös jellemvonás, hogy mindkét átok görög nyelvű invokációt tartalmaz, hasonlót ahhoz, mint amivel Hekatéhoz "fohászkodtak" az emberek.

A főleg latinul, ólomtáblára íródott átkokat két különböző ember jegyezhette fel a Római Birodalom vége felé. Mindkét feliratot 2009-ben, a bolognai Museo Archeologico Civicoban fedezték fel, ahová vásárlás útján kerültek még a 19. században. A kutatók nem tudták, hogy a táblák honnan származnak, de a rajtuk elvégzett vizsgálatok során végre kiderült, hogy az átkok kiket is sújtottak.

Az egyik célszemély egy római szenátor, Fistus volt, a másik pedig egy Porcellónak nevezett állatorvos – érdekesség, hogy a latin porcello magyarul disznót jelent. Celia Sánchez Natalías, a Zaragozai Egyetem doktorandusza szerint „véletlen egybeesésről” lehet szó, a férfit ugyanis valóban Porcellónak hívhatták. „Az átoktábláknál egyetlen dologra kellett nagyon odafigyelni, hogy az "áldozatot" a lehető legpontosabban nevezzék meg – közölte.

Sánchez Natalías nem tudta megmondani, hogy kinek és miért állhatott ez érdekében – egyaránt elképzelhető egy személyes és egy szakmai jellegű vita is. „Talán egy olyan ember lehetett, akinek lovát, vagy bármilyen állatát Porcello ölhette meg véletlenül egy általa kínált orvossággal” – adott egy lehetséges magyarázatot a kutató.

„Elpusztítani, összezúzni, megölni, megfojtani Porcellót és feleségét, Maurillát. Lelküket, szívüket, feneküket, májukat…” – olvasható a ólomtáblán, amelyen Porcello mumifikált teste látható keresztbefont karokkal – hasonlóan az istenábrázoláshoz –, rajta mindkét karján a neve.

Legalább ilyen érdekes Fistus esete. Mikor ugyanis az átokszórás megtörtént, a szenátus hatalma már csökkenőben volt, amelyen a császár, a hadsereg és a bürokrácia osztozott. A szövegben négyszer hangzik el az „elpusztítani” szó; Sánchez Natalías ennek ellenére sem tudta megmondani, mi volt pontosan a célja a tábla alkotójának a fekete mágiával, de sok hasonlóság van közte és a modern, negatív politikai kampányok között – olvasható a német Zeitschrift für Papyrologie und Epigraphik című folyóiratban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár