2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Méregdrágán kelt el egy kínai császári bélyegritkaság

2013. július 4. 16:29 MTI

Az egyik legritkább kínai bélyeget szerdán 6,9 millió hongkongi dollárért (mintegy 202 millió forint) adták el egy hongkongi árverésen. Mindössze 32 példányát jegyzik az utolsó császári dinasztia, a Csing idején, 1897-ben kiadott bélyegnek, a "kis vörös adódollárnak", amely Kína legritkább, szabályosan kiadott bélyege - olvasható az Interasia aukciós ház közleményében.

Az apró értéktárgy fényes vörös színe a kínai kultúrában a szerencse szimbóluma, ritkaságát pedig az adja, hogy a "Csing-dinasztia postaszolgálata, egy dollár" feliratot túl kicsinek találták rajta, ezért másodszor is rányomtatták.

Kínai, hongkongi és ázsiai bélyegek háromnapos árverésén talált vevőre a ritkaság. Az aukció az Interasia közleménye szerint 71,9 millió hongkongi dollár, mintegy 2,1 milliárd forint összbevételt eredményezett. "A filatélia különleges szerepet játszik a kínai kultúrában, a ritka bélyegek éppoly fontos jelképek és kincsek, mint a művészeti alkotások" - magyarázta Jeffrey Schneider, az aukciós ház igazgatója.

A Szun Jat-szen kínai forradalmár véletlenül fordítva nyomott arcképét viselő bélyegritkaság tavaly októberben több mint 700 ezer hongkongi dollárért, körülbelül 21 millió forintért talált vevőre Hongkongban. A kontinentális Kína lakói rendszeres vásárlói a város műtárgy-, ékszer- és boraukcióinak, Hongkong pedig Ázsia árverési csomópontjának és a hatalmas kínai piac kapujának tekinti magát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár