2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kifacsart pozícióban temették el a feláldozott perui nőt

2013. július 15. 14:39

Egy Moche-kultúrához tartozó, feláldozott nő múmiáját fedezték fel perui régészek a Limától 570 kilométerre északra található El Brujoban. A szakértők még sohasem láttak ehhez fogható elföldelési módszert.

Az ásatási helyszínért felelős régész, Regulo Franco elmondta: „Meglepett minket, hogy a sírban megtalált nőt milyen pozícióban helyezték örök nyugalomra. Hason fekvő helyzetben temették el, feje nyugatra, a tenger irányába nézett, a bal karja pedig oldalra volt kinyújtva. Összességében ez egy nagyon szokatlan és a normálistól meglehetősen eltérő pozíció, amelyet eddig még sohasem láttunk.”

A Peru északnyugati partvidékén, az Andok vonulatai mentén lévő Moche-kultúrához tartozó helyszíneken a kutatók már több emberi maradványt is találtak az i. sz. 1-8. századból, amelyek azonban többnyire férfiak voltak, és általában hanyatt fekve temették el őket. Franco kutatócsapatának véleménye szerint miután feláldozták a szerencsétlen asszonyt, a Moche-kultúra tagjai, a mocsikák egyszerűen egy gödörbe lökték.

A mumifikálódott maradványokat a Cao Viejo templomában találták meg, amelynek mintegy 25 méter magasságú, ceremoniális udvara volt az El Brujo épületegyüttesben, amely Peru La Libertad régiójának Ascope tartományában található. A 17-19 év körüli lány az udvar padlója alatt volt eltemetve, amely a Moche-uralom végén, a 7-8. században épülhetett.

A kutatócsapattal dolgozó amerikai régész, John Veran egy helyi újságnak elmondta, hogy a nő halálát valamilyen mérgező anyag lenyeléséből fakadó vagy egy nyaka köré tekert kötél általi fulladás okozhatta, ami sajnálatos módon egy szokásos mocsika metódus volt a fiatal leányok számára, akik egy nagyméltóságú embert kísértek a sírba, magyarázta a kutató.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár