2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Jovanka Broz igazi arca

2013. október 28. 10:10 MTI

Hatalmi vágyak

A Broz házaspár kapcsolata körülbelül húsz éven át felhőtlen volt. Gyerekük nem született, mert az akkor már hatvan éven felüli Tito nem akart ismét apa lenni. A házasságot a politikai intrikák ingatták meg az 1970-es években: Jovankát azzal vádolták, hogy puccsot készített elő férje ellen, más vélemények szerint pedig az oroszoknak kémkedett.

A Jovanka Broz vallomásaiból készült Az én életem, az én igazságom című életrajzi könyvben az asszony az orosz kémkedési vádakat nevetve utasította el. "Úgy tudom, az oroszok mindig gondoskodtak a kémjeikről. Ha orosz kém lennék, ők biztosan nem engednék, hogy így éljek" - mondta Jovanka.

A 70-es évek közepére Tito számára is világossá vált, hogy Jovanka hatalommániás lett. Az asszony magas állami funkciókat követelt férjétől, és azt tervezte, hogy Jugoszlávia örökös elnökének halála után ő örökli a hatalmat. A magánorvos visszaemlékezései szerint Tito erre azt mondta, hogy Jovanka "elfelejti, hogy alkotmányos állam vagyunk, és az elnöki posztot nem örökléssel, hanem választással lehet elnyerni". Ez a hatalomvágy volt az egyik oka annak, hogy Tito szerint gyógykezelni kellett Jovankát. Azt mondta, hogy soha nem válik el az asszonytól, de nem tud vele tovább együtt élni.

A vélt vagy valós vádak miatt Tito 1975-ben elköltözött közös otthonukból, utoljára 1977-ben jelentek meg közösen egy protokolleseményen. Jovanka ezt követően visszavonult, a nyilvánosság előtt csak 1980 májusában, Tito temetésén jelent meg. Nem sokkal ezután kilakoltatták, és egy külföldi vendégek számára fenntartott villába költöztették, ahol haláláig élt. Az épület az évek során tönkrement és beázott, mivel azonban Jovanka nem kapott semmilyen nyugdíjat, nem tudta a károkat megjavítani, pénz hiányában télen fűtés nélkül élt. Telefonját lehallgatták, minden lépését figyelték. Később kiderült, erre nem volt joga a belügyi szerveknek. A szerb kormánytól 2009-ben kapott új személyi okmányokat.

Sem a történészek, sem a politikusok nem tudják, pontosan hogyan és miért kellett Jovanka Broznak még Tito életében eltűnnie a közéletből, ahogy az is titok maradt, hogy miért volt több mint 30 éven át elzárva a külvilágtól. Sem a szocialista Milosevic, sem a későbbi demokratikus hatalmak nem törődtek Jugoszlávia legnagyobb diktátorának és vezérének özvegyével.

Utolsó kívánságát, hogy temessék volt férje mellé, a szerb kormány teljesítette. Koporsóján nem volt sem zászló, sem semmilyen ideológiai vagy vallási jelkép. Családja kérésére gyászszertartást nem tartottak. Az asszonyt a Virágházban - a volt elnöki rezidencia kertjében épített mauzóleumban -, a Tito sírja melletti teremben temették el. Sírhelyét fehér márványlap borítja, amelyen arany betűkkel csupán ez áll: Jovanka Broz (1924-2013).

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár