2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták az azték főisten születési helyét

2014. január 15. 16:42 MTI

Mexikói régészek történelmi források és régészeti leletek alapján valószínűsítik, hogy megtalálták az aztékok által szentként tisztelt Coatepec-hegyet, ahol főistenük, Vitzilopotcsli született.

Fernándo López Aguilar archeológus a Kolumbusz előtti és a gyarmatosítás idejéből származó források, valamint a Mezquital-völgy földrajza és a mítosz közötti hasonlóságok alapján a Mexikó közepén elterülő Hidalgo államban valószínűsíti a mitikus Coatepec-hegy helyét - közölte a mexikói Nemzeti Történeti és Antropológiai Intézet (INAH).

A manapság Hualtepecnek nevezett hegy mintegy 30 kilométerre fekszik a pahnúi régészeti ásatásoktól, amely az i.e. 500-i.sz. 300 között virágzó Xajay-kultúra emlékeit rejti - olvasható az INAH közleményében. A hegy központi szerepet tölt be a mexikói mitológiában: Koatlikue ősanya ott várta gyermekét, Vitzilopotcslit, a háború és a nap istenét, és ott is adott neki életet.

López Aquilar rámutatott: a hegy, amelyet a konkvisztádorok krónikásai közül több is említett, abban a Mezquital-völgyben magasodhatott, ahol a Hualtepecre már az i.sz. 5-6. században virágkorát élő Teotihuacan-kor óta szent helyként tekintettek. A régész szerint ez lehetett az a vidék, ahol Aztlánból, az aztékok legendabeli őshazájából induló vándorútjukon az aztékok megálltak, mielőtt elérték volna Tulába. A régész elmondta, kutatók évtizedekig Aztlánt és Coatepecet is Durango, Zacatecas, Sinaloa és Nayarit szövetségi államok területén keresték, noha nemrégiben már Michoacán, Guanajuato, Querétaro vagy Hidalgo területét vizsgálták.

López Aquilar 1991 óta tanulmányozza a Hualtepec-hegyet, amelynek csúcsán egy kápolna áll. Egyes kövei, valamint egy 400 méter hosszú gyalogút a Kolumbusz előtti korból származik. A hegyen a spanyol hódítás előtti időkből származó szobrok maradványai is előkerültek, köztük egy kőbe faragott kígyófej - vélhetően Kecalkóatl, a tűz istene ábrázolása.

A Hualtepec-hegynek van egy köves nyúlványa, a Hold sziklájának hívják. Ez azték legenda szerint Vitzilopotcsli húga, a testvére által megölt Kojolsauki feje, amelyet fivére a hegyen hagyott, míg testének darabjai lezuhantak a mélybe. López Aquilar szerint ásatásokat kellene folytatni a Hualtepec-hegy tetején, hogy bizonyosságot szerezzenek arról, használták-e a helyet Vitzilopotcsli szentélyeként.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár