2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kálvin és a népszerűtlen genfi reformok

2014. május 27. 12:12 Németh Máté

„Ha nekedmegy, ízekre szed”

Kálvin János genfi munkássága példátlanul széleskörű volt. Prédikált, előadásokat tartott, magyarázta a Szentírást, egy személyben volt lelkész és teológus professzor, az iskolák felügyelője, aki ha kellett hitvitákat folytatott, de könyveket is írt. Fegyelmezett volt és szigorú, ami nem tette őt nagyon népszerűvé. Voltak hívei és ellenségei, előbbiből talán kevesebb, a halálos ágyán például azt találta mondani a berni polgárokról: „Mindig jobban féltek tőlem, mint szerettek.” Tartották ők zsarnoknak és képmutatónak, lejárató cikkek születtek róla, de volt olyan is, aki a kutyáját nevezte el róla, más Káinnak hívta.

A prédikátor céltudatos volt és hűséges a Bibliához, így kételyek kevéssé gyötörték tetteiben. Hitt abban, hogy amit tesz, az Istentől való, akaratereje és rendkívüli vitakészsége hozzá is segítette őt céljai megvalósításához. „Ha nekedmegy, ízekre szed” – jegyezte meg róla egy lelkész. Magányos és zárkózott embernek tartották, aki – Luthertől eltérően - ritkán mutatta ki érzelmeit. Elhivatottság-tudata a végletekig magabiztossá tette, következetessége és határozottsága pedig végigkísérte őt egész életében. Mind írásban, mind beszédben tehetséges volt, kerülte a felesleges szócséplést.

Fegyelmezettség és puritán életvitel szempontjából élen járt. Visszafogottsága a magánéletben is figyelemre méltó volt, keveset evett, ivott és aludt, egyszerű háztartása volt és szerény jövedelemmel rendelkezett. Gyenge testalkatú, beteges embernek ismerték, akit állandó fejfájás gyötört.

A prédikátor hatása az utókorra rendkívüli. A református egyház alapítása mellett fontos szerepe volt a francia irodalmi nyelv kialakulásában, de hatással bírt a korszak munkaszemléletére is. Ez utóbbira nem mint alacsonyrendű, kerülendő dologra tekintett, hanem tiszteletreméltó tevékenységre, amit Isten dicsőségére végez az ember. Tanításai az eleve elrendeléstől kezdve a tisztességes kamatszedés védelméig sokrétűek és maradandóak voltak. A kálvinista embertípus pedig gyakorlatilag fogalommá vált: Kálvin követői mértéktartóak és fegyelmezettek, a munkától nem visszariadó céltudatos emberek, akik a Biblia útmutatása szerint élnek és tevékenykednek. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár