2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Amikor a világ cserkészei elözönlötték Magyarországot

2015. augusztus 14. 13:37

„Hagyjátok egy kicsit jobbnak magatok után a világot, mint ahogy ti kaptátok” – hagyta örökül a cserkészekre Baden Powell, az ifjúsági mozgalom megalapítója. Az 1907-ben megszületett - és mára az egész világot behálózó - közösség átlagosan négy évente ún. dzsemborit rendez, amely a világ cserkészmozgalmának legnagyobb eseménye, egyfajta táborozással egybekötött nemzetközi cserkész-összejövetel. 1933-ban a 4. Cserkész Világdzsemborit Gödöllőn rendezték meg, az eseményen 46 ország 26 ezer cserkésze vett részt és jelen volt a mozgalom alapítója is. Az augusztus 2-15. között megrendezett eseményt a Fortepan fotóival idézzük fel.

"A cserkész ahol tud segít"

Az angol Robert Baden-Powell által életre hívott ifjúsági mozgalom mintájára 1910-ben jöttek létre az első cserkészcsapatok Magyarországon, két évvel később pedig megalakult a Magyar Cserkészszövetség. A magyar cserkészet a két világháború közötti időben élte fénykorát, hiszen ez kitűnő módszernek bizonyult az ifjúság valláserkölcsi nevelésére és a Trianon utáni Magyarország nemzetközi kapcsolatainak építésére. Olyan jelentős személyiségek álltak a cserkészet mellé, mint gróf Teleki Pál (1879-1941) tudós geográfus, miniszterelnök vagy Sík Sándor (1889-1963) piarista tartományfőnök, tanár, költő. A magyar cserkészpedagógiát Sík dolgozta ki, a jellemformálással kapcsolatos nézetei – az „emberebb ember, magyarabb magyar” jelmondatba sűrítve – végigkísérték a magyar cserkészet történetét.

A magyar cserkészek először 1924-ben a koppenhágai dzsemborin vettek részt, az 1931-es badeni világkonferencián pedig elnyerték a következő, 1933-as találkozó rendezési jogát. A helyszínnek Gödöllőt jelölték ki, Horthy Miklós kormányzó pedig rendelkezésükre bocsátotta a Grassalkovich-kastély parkját. A magyar dzsemborinak nem titkolt célja volt, hogy rokonszenvet ébresszen a megcsonkított Magyarország iránt. 1933. augusztus 2. és 15. között 46 ország (54 nemzet) mintegy 26 ezer cserkésze vett részt, amelyből körülbelül 8 ezer külföldről érkezett, a legtöbben, 1286-an Nagy-Britanniából. A becslések szerint naponta mintegy 40-50 ezer fő látogatta meg a parkot a rendezvény ideje alatt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
 A gödöllői 4. Nemzetközi Cserkész Világtalálkozó résztvevői koszorúznak a Hősök emlékkövénél4. Nemzetközi Cserkész Világtalálkozó üzletvárosaTeleki Pál korábbi és későbbi miniszterelnök mint tiszteletbeli főcserkészAz egyik trinidadi cserkészA nyírbátori harangláb
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár