2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szarmata településre bukkantak Tiszapüspöki határában

2015. szeptember 21. 13:48 MTI

Szarmata település nyomaira bukkantak a szolnoki régészek a Tiszapüspöki határában zajló megelőző feltáráson - közölte a szolnoki Damjanich János Múzeum régésze hétfőn.

Kovács Péter elmondta: a több hektáros lelőhely északnyugati részén - a nyáron feltárt gepida temetőtől mintegy ötven-száz méterre - találtak az i. sz. 2-3. századi szarmata települést bekerítő árok-, illetve sáncrendszer nyomaira. Hozzátette: a feltárt területen valószínűleg kézműves tevékenységet végezhettek. A számos használati tárgy - például malomkőtöredékek, fenőkő, bronz ruhakapcsoló tű, bronzgyűrű - mellett több, teljesen ép agyag-, illetve kerámiaedény is előkerült a feltárás során, amelyek közül néhányból, az úgynevezett terra sigillatákból (kis képekkel díszített agyagedény) római birodalmi eredetre és kereskedelmi kapcsolatokra lehet következtetni.

Régészeti szempontból az edények jelentőségét az adja, hogy gyakran igen pontosan datálhatóak és eloszlásuk betekintést enged a római gazdaság bizonyos részeibe - tájékoztatott Kovács Péter. Előkerültek továbbá állati csontok és ipari, magas hőfokon végzett tevékenységre utaló nyomok is a gödrökből, például hamu, salak és égetett, vörös réteg - közölte.

Kovács Péter hangsúlyozta: a nyáron feltárt gepida temető és a szarmata település között nincsen kapcsolat. A Tiszapüspöki határában megtalált leletekből a közeljövőben egy kiállítás is nyílik a település helytörténeti gyűjteményében - tette hozzá a régész.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár