2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Malenkij robot a tiszaugi hídnál

2015. szeptember 23. 16:35 Hajagos Csaba

A Kulturális Örökség Napjai 2015 programjainak keretében 2015. szeptember 19-én, szombaton, a Kecskeméti Katona József Múzeum, a Magyar Kerékpáros Klub Kecskeméti Területi Szervezete és a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Nyilvántartó Parancsnokság Kecskeméti Irodája "Örökségtúra két keréken. Hadszínterek és hadisírok testközelből (1945-2015)” címmel kerékpáros emléktúrára hívta az érdeklődőket.

A túra témáját és célját a 2015. évi Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat ajánlásában is szerepelő, a II. világháború befejezésének 70. évfordulójáról történő megemlékezés adta, így nem volt meglepő, hogy szombaton reggel 7 óra 30 perckor közel 30 fő indult neki a Szentkirály-Tiszakécske (Újkécske, Ókécske) - Tiszaugi híd - Szentkirály - Kecskemét 90 km hosszú útvonalnak. 

A rendezvény célja az volt, hogy a résztvevők – kimozdulva Kecskemét városából – testközelből vehessék szemügyre a II. világháború Tiszakécske környéki hadszíntereit, megismerjék azokat a hadisírokat és emlékműveket, amelyek az 1944 októberében Ó- és Újkécskénél elesett a hős honvédeknek állítanak emléket. Az egri 20. gyaloghadosztály és a nyíregyházi huszárok Ó- és Újkécskénél – nagy erőket mozgósítva – igyekezték megakadályozni, hogy a Vörös Hadsereg csapatai harc nélkül szállhassák meg Kecskemét városát.

A rendezvény szakmai koordinációját Hajagos Csaba, történész-muzeológus, a Kecskeméti Katona József Múzeum munkatársa végezte, aki az adott helyszíneken beszámolt a 70. évvel ezelőtt történt eseményekről. A Kecskeméti Katona József Múzeum és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága együttműködésében folyó kutatások keretében a vidéki események már feltárt történeti vonatkozásairól is beszámolt, amelynek egyik kiemelkedő pontja a Tiszaugi hídnál 1944 októberétől 1945 áprilisáig elrendelt "malenkij robot" volt, amikor is a lakiteleki orosz parancsnokság napi szinten 450-500 fő férfi munkaerőt kötelezett kényszermunkára a felrobbantott Tiszaugi híd szerkezetének vízből történő kiemelésére. A 6 hónapon keresztül zajló munkálatok nagy létszámú halálos áldozatot követeltek.

A rendezvényen többek között részt vett Durgó Tamás százados, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Nyilvántartó Parancsnokság Kecskeméti Irodájának vezetője is, aki a hadisír gondozási feladatokba nyújtott betekintést, egyúttal kiemelte az ifjúság szerepvállalásának növelésére kifejtett tevékenységet és a szükséges munkálatok irányvonalait. A kécskei események pontos megismerésében nagy segítséget nyújtott Pauk Sándor helytörténész előadása és tábori kiállítása, amelyet nagy érdeklődéssel követtek a Hársch Ferenc túravezetővel "együtt kerekezők."

Közvetlenül a megemlékezés után az Ókécskei Közösségi Házban megrendezett Szabolcska Mihály és Móra Ferenc kiállítást tekintette meg a csoport, majd a Tiszaugi híd felé folytatták útjukat, ahol megemlékeztek az ott 70 évvel ezelőtt elhunyt polgári áldozatokról. A 16 óra után véget ért sikeres túra szervezői egy 2016-ban is megismétlendő programról egyeztettek, amelynek létjogosultságát az 1956-évi események 60. évfordulója adhatja.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár