2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hadifoglyok építették a Thaiföld és Burma közti hírhedt halálvasutat

2016. január 5. 13:18 MTI

Hónapokkal az előre tervezett időpont előtt megnyílt a második világháború alatt a Thaiföld és Burma közti hírhedt halálvasút megépítésében részt vett hadifoglyokra emlékező múzeum Mianmarban.

Az építkezésben való részvételre kényszerített mintegy 120 ezer háborús fogoly és civil nyomorúságos életkörülményeit megismertető, mintegy 16 ezer négyzetméteres területen fekvő intézmény a Mon állambeli Thanbjuzjatban található.

1943-ban a megszálló japán hadsereg egy 280 kilométer hosszú vasútvonalat építtetett a város és a thaiföldi Kancsanaburi között, hogy így segítse Bangkok és Rangun összeköttetését. Az építkezésen több mint 16 ezren - egy kilométerre számítva harmincnyolcan - haltak meg az orvosi ellátás csaknem teljes hiánya, az alultápláltság és végkimerülés miatt, az áldozatok jelentős része Thanbjuzjat temetőjében nyugszik.

Az eredetileg áprilisra tervezett, de végül Mianmar függetlenségének ünnepén, hétfőn megnyitott múzeum átadásán részt vett családjával Kinosita Mikio 95 éves japán háborús veterán is, aki 24 éves vasúti mérnökként 100 ausztrál és 200 mianmari foglyot irányított az építkezésen. Az idős férfi az eseményen örömét fejezte ki a tragikus eseményekre és veszteségekre emlékező múzeum létrejötte fölött.

A múzeum látogatói megnézhetnek egy C-0522-es széntüzelésű mozdonyt, amely egykor a halálvasúton közlekedett, valamint megismerhetik a vasút thaiföldi kiinduló pontjánál kialakított emlékhelyet is. Az intézményben emellett fotográfiák, festmények, szobrok és háromdimenziós képek mesélnek a halálvasút történetéről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár