2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lovagi zarándoklat indul Bátáról Mohácsra augusztus végén

2023. július 26. 11:23 MTI

Hagyományteremtő szándékkal lovagi zarándoklatot tartanak Báta és Mohács között augusztus 27-én. Az eseményt koncertek, családi programok egészítik ki a Duna-parti városban – közölték a szervezők az MTI-vel.

festmény
Az ifjú II. Lajos lovagi páncélban Borsos József 1838-as festményén

Szentmise és családi programok

A Történelmi Hadi Akadémia Alapítvány szervezésében megvalósuló esemény szentmisével kezdődik a népszerű zarándokhelynek számító bátai Szent Vér bazilikában, majd elindul a 26 kilométeren át, Dunaszekcső és Bár érintésével zajló lovagi zarándoklat.

Mohácson az esti órákban családi programok várják az érdeklődőket: fellép a Keleti Szél zenekar, Maczkó Mária énekművész, a Bajvívók bandája és az Aprája dudazenekar, később szentmisét tartanak a Magyarok Nagyasszonya templomban, majd a főtéren Kolozsvári Gergely szobrászművész munkáját, egy fából faragott, életnagyságú keresztre feszített Krisztus szobrot láthat a közönség a lovagi felvonulás keretében.

A továbbiakban fényfestéssel, lovagi bajvívással emlékeznek meg a csatában elesett lovagokról, végül a nap záróeseményeként a Misztrál együttes ad koncertet.

Az alapítvány szándékai szerint a mohácsi csata 500. évfordulójáig minden évben megtartják a lovagi zarándoklatot, amelynek történelmi hátteréről azt írták: már az 1120-as évektől a lovagi életforma természetes részévé váltak az ilyen események, amelyek fő célja a természetfelettivel való kapcsolódás vallásos vágya volt.

II. Lajos is innen indult a csatába

1526-ban II. Lajos király az ország vezetőivel a bátai kegytemplomban járult a szentségekhez, itt tartották a mohácsi csata előtt az országtanács utolsó ülését és innen indult a sereg a végzetes csatába.

A magyar királlyal együtt áldozott a 26 ezer magyar lovag is, mielőtt a mohácsi mezőre vonult volna – idézték fel a közleményben.

Az augusztus 27-i programokról bővebben az esemény Facebook-oldalán, a Báta-Mohács Lovagi Zarándoklat cím alatt lehet tájékozódni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár