Hat nemzet katonái nyugszanak Szombathely első világháborús hősi parcellájában

2017. április 5. 10:14 MTI

Az első világháborúban hősi halált halt katonák, köztük 596 magyar honvéd síremlékét állítják helyre Szombathelyen – jelentette be a vasi megyeszékhely polgármestere kedden sajtótájékoztatón.

Szombathelyi katonai temető

Puskás Tivadar a város Jáki úti temetőjének hősi parcellájánál elmondta: a kormány 2016-ban hirdetett meg egy pályázatot, amelynek célja az első világháborús katonasírok rendbetétele, ezen nyert a szombathelyi önkormányzat és a Vas Megyei Temetkezési Kft. 10,6 millió forintot. Ebből 2017 végéig nemcsak a már említett egyéni katonasírokat és tömegsírokat állítják helyre, de felújítják a temetőben álló első világháborús emlékművet is.

A polgármester hangsúlyozta: "kötelességünk emlékezni a hősökre, kötelességünk megadni nekik a tiszteletet". Hozzátette: Szombathely eddig is igyekezett méltó módon gondoskodni a legnagyobb temetőjében lévő hősi parcelláról, amelyben elesett osztrák, montenegrói, szerb és román katonák is nyugszanak, és olyan olasz katonák síremlékei is vannak, akiknek földi maradványait 1936-ban exhumáltatta és hazaszállította az olasz állam.

Kiskós Ferenc, a Vas Megyei Temetkezési Kft. igazgatója elmondta: a kormány által meghirdetett pályázat keretösszege kétmilliárd forint, amelyből az első világháború századik évfordulójához kapcsolódva az országban található első világháborús katonasírokat és emlékműveket szándékoztak felújítani.

Hozzáfűzte: a rendelkezésükre álló pénz a síremlékek letisztítására, a kövek konzerválására, az összetört darabok pótlására, valamint a méltó névfeliratok elkészítésére lesz elegendő.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma