2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Haitin lehet Kolumbusz elveszett erődje

2008. január 8. 13:00

1492-es útja végén Kolumbusz Kristóf egy kis erődöt épített a Karib-tenger egyik szigetén. Egy régészeti felfedezés végre nyomra vezetheti a kutatókat az építmény hollétével kapcsolatban.

Egy ma is titokzatos kultúrát találtak

A szigetek között horgonyozva a felfedező már a visszaútra készülődött, amikor 1492 karácsonyán vezérhajója, a Santa Maria zátonyra futott. Kolumbusz megparancsolta, hogy a hajót szedjék szét, és a fából építsenek egy kisebb erődöt. Három héttel később a felfedezők a Nina fedélzetén hazaindultak, és 39 tengerész a Villa de la Navidadnak (Karácsony falu) keresztelt erődített faluban maradt azzal a paranccsal, hogy fedezzék fel a partvidéket, és keressenek aranyat. Egy évvel később Kolumbusz 17 hajóval és 1200 emberrel visszatért, hogy megerősítse a települést, de a falu porrá égett, és lakói eltűntek.

Az általános vélekedés szerint Kolumbusz erődje Haiti szigetén állt. Az évek során sok tudós és kalandor kutatott La Navidad után: az 1780-90-es években Moreau de Saint-Méry, francia történész és földrajztudós, az 1930-as években Samuel Eliot Morison, amerikai történész, az 1960-as évektől 1995-ben bekövetkezett haláláig Dr. William Hodges, amerikai misszionárius és amatőr régész, az 1980-as években és 2003-ban pedig Kathleen Deagan, a Floridai Egyetem régésze kereste az elveszett települést.

Nem békével érkeztek

Nem elhanyagolható szereplővé nőtte ki magát a 65 éves Clark Moore, washingtoni építési vállalkozó, aki az elmúlt 27 év minden telét Haitin töltötte, és kutatása során mintegy 980 régi indián lelőhelyet fedezett fel. "Clark a legfontosabb dolog, amely az elmúlt két évtizedben a haiti régészettel történt. Állandóan kuat, publikál és olyan helyekre megy, ahol még senki sem járt. Egyszerűen fantasztikus" - állítja Deagan.

Moore először 1964-ben járt Haitin, egy baptista csoport tagjaként, amely iskolát épített egy Limbé nevű kisvárosban. 1976-ban ismét csatlakozott egy Haitira készülő baptista misszióhoz, hogy kórházat építsen ugyanabban a városban. A kórház igazgatója az a Dr. Hodges volt, aki felfedezte Puerto Realt, a Nyugat-Indiák spanyol kormányzója által 1504-ben alapított települést. Hodges számos régészeti kutatást végzett a taínó indiánok között, akik elsőként kerültek kapcsolatba Kolumbusszal. Hodges tanította meg Moore-t a prekolumbián települések és a taínó fazekasság felismerésére.

Az 1200 és 1500 között virágkorát élő népcsoport Kolumbusz érkezése idején mintegy félmillió főt számlált. Állítólag nagyon szelídek voltak, kultúrájuk pedig igen fejlett volt. Saját nyelvükön a taíno annyit jelent, hogy nemes és jó. A spanyol hajók érkezésekor állítólag ezt a szót kiabálták, hogy megkülönböztessék magukat a szintén itt honos harcos karib törzstől. Vezetőik arannyal díszítették magukat, amely azonban rögtön felszította a spanyolok kapzsiságát. Néhány év múlva szinte teljesen eltűntek: a rabszolgaság intézménye vagy az európaiak által behurcolt betegségek végeztek velük. Néhányuknak sikerült a hegyek közé menekülnie.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár