2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Patrimoniumtól az Ecsedi-lápig

2010. április 19. 19:18 MTI

Európai uniós forrásból csaknem 150 millió forintot fordíthat kulturális örökségvédelemre a magyar-román határövezetben a nyíregyházi Jósa András Múzeum.

A Patrimonium nevet viselő projekt a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretein belül a kulturális örökség hasznosítására indult el. A kezdeményezés megpróbálja egységesíteni és bemutatni a két szomszédos terület, Szabolcs és a romániai Szatmár közös örökségét és elkezdeni tudományos feldolgozását - mondta Istvánovics Eszter, az intézmény régész-muzeológusa.

A projekt célkitűzései között az idegenforgalom fejlesztése hangsúlyos szerepet kap: a tervek szerint olyan kiadványokat jelentetnek majd meg, amelyek amellett, hogy segítik a térség turisztikai fejlesztését, erősítik a trianoni határ által elszakított országrészekben élők identitástudatát. A 150 millió forint értékű pályázat megvalósítását várhatóan június közepén kezdi el a projektgazda szabolcsi múzeum, amely a témához kapcsolódó tárlatokat is rendez majd.

"Két kiállítást tervezünk, ezek egyike a Nagyecsed közelében fekvő Ecsedi-lápot fogja bemutatni, a másik pedig az 1918-19-es esztendők történetét, eseményeit dolgozza fel" - tette hozzá a muzeológus. A beruházás ezen túl forrást biztosít a határ mindkét oldalán 20-20, műemlékeket bemutató leporelló kialakítására, s ebből a pénzből valósulna meg az M3-as autópálya építését megelőző, magyar-román közös ásatások eredményeinek könyv formájában történő publikálása is.

Istvánovics Eszter közlése szerint emellett lehetővé válik olyan tudományos eljárások, kutatások elvégzése, melyre eddig nem volt pénze az intézménynek. A modern régészeti eljárások - így az ortofotó vagy a magnetométeres felmérés - elsősorban a Felső-Tisza vidékén feltárt lelőhelyeken talált tárgyak vizsgálatát, s az eredmények rögzítését könnyítik majd meg.

A szintén a magyar-román együttműködési program keretében zajló Castellum-beruházásban közel 48 millió forintot fordít a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Múzeumok Igazgatósága a szabolcsi Mudrány-kúria teljes belső, korhű felújítására.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár