2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mégsem Nagy Sándor féltestvérét temették el Verginában

2010. szeptember 10. 10:11

Mégsem a verginai Nagy Sírdombnak elkeresztelt helyen lehet eltemetve III. Philipposz Arrhidaiosz, III. Alexandrosz féltestvére – állítják a kutatók.

Az 1977-ben felfedezett homokbucka fegyvereken, bronzeszközökön, ezüstedényeken és aranykoszorúkon kívül két csontvázat is rejtett, mellette pedig halotti máglyára utaló jeleket találtak a régészek. Mindkét személyt – egy nőt és egy férfit – érckoporsóba temették, mielőtt elhamvasztották volna.

Dr. Jonathan Musgrave, a bristoli egyetem Összehasonlító és Klinikai Anatómiai Központ munkatársa kollégáival egyetértésben most azt állítja, hogy a földi maradványok nem mutatnak összefüggést a II. Philipposz fia, Arrhidaiosz életéről és haláláról szóló történelmi feljegyzésekkel.

A férfi koponyáján az látszik, hogy az arccsonttörés a jobb oldalon beforrott, amely aszimmetriát okozott az arcüregnél. A csontokon látszó törés és a színek azt mutatják, a hamvasztást úgy végezték, hogy azon a hús még rajta volt, ellentétben az ún. száraz eljárással, amikor a hús a temetés során lebomlik. Arrhidaioszt i.e. 317 őszén gyilkolták meg, majd porhüvelyét exhumálták és négy-tizenhét hónap elteltével újratemették. A halotti máglya azt feltételezi, hogy a testeket Verginában hamvasztották el, de mivel a görög hitvilág ellenkezik a bomló testtel való érintkezéssel, Arrhidaioszt nem valószínű, hogy kiásták és még egyszer elhamvasztották volna.

A történelmi feljegyzések tanúsága szerint III. Philipposzt feleségével, Euridikével és anyósával, Kynnával együtt temették el, azonban a sír csak két ember maradványait tartalmazza. A női csontok egy húsz-harminc éves közötti személyé lehetett, Euridiké azonban nem lehetett több tizenkilencnél, amikor utolérte őt a halál.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár