2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szenvedélyek tűzterében – viharos történetek „szemtanúja” volt Zsolnay Miklós kandallója

2016. október 25. 13:35 Görbe Márk

A BÁV 69. művészeti aukcióján árverésre kerülő pirogránitból készült, aranyló tüzű, zöld eozinmázas elemekkel díszített Zsolnay-kandallót minden szempontból nevezhetjük fejedelmi darabnak. Nemcsak azért, mert a hazai kerámiaművészet fejedelmeinek számító Zsolnayak gyárából származik, hanem mert egy hasonló, historizáló példány díszítette valaha a budavári palota egyik legszebb, Szent Istvánról elnevezett termét is. Ez a helyiség a második világháborúban teljes egészében megsemmisült és „az idő rozsdás vasfoga” által nem kímélve, így járt a legtöbb Zsolnay-féle kandalló.  A most kalapács alá kerülő darab azonban nemcsak ritkasága, hanem története miatt is különleges, ugyanis szorosan kapcsolódik Zsolnay Miklós személyéhez, aki a pécsi gyárat létrehozó és felvirágoztató Vilmosnak egyetlen fia volt.

Színésznőfeleség karácsonyra

Miklós, aki inkább a cég üzleti ügyeit intézte, édesatyja 1900-ban történt elhunytát követően átvette a vállalkozás egészének vezetését, melynek prosperitását ezután is számos világkiállításon elnyert aranyérem és diploma jelezte. A Zsolnay-fiú – az üzlet érdekeit előremozdítandó – jelentős közéleti szerepet is vállalt - több mint száz elnökségi tagsági és tiszteletbeli hivatal viselésével. 1913-ban a Magyar Királyi Főrendiház örökös tagjává választották.  A konzervatív erkölcs és aszkétikus életmód azonban nem tartoztak fő erényei közé, így eshetett meg, hogy ötvennégy évesen elvett egy már gyermekkel bíró, özvegy színésznőt - Bónis Malvint (Mályvát). A hölgy személye azért bír jelentőséggel, mert a Zsolnay-kandalló az ő birtokban lévő villában került felépítésre Miklóssal való ismeretsége idején.

Bónis Malvin az 1870-es években született nemesi családba (vele azonos nevű rokona dr Korányi Frigyes báró felesége lett). 1892-ben ment feleségül a nála jóval idősebb Fráter Árpádhoz, aki 1900-ben elhalálozott. A gyász letelte után a csinos özvegy – valószínűleg drámai vérmérsékletének engedve – megélhetési és talán férjszerzési célból – színésznőnek állt. Az újonnan alakult Beöthy László vezette Király Színház művésze lett és „szép szőkeségével”, valamint „szép nótázásával és kedves beszédével” hamar meghódította a közönséget. A színház első híressé vált előadása Kacsóh Pongrác János vitéz című daljátéka volt, melyben Malvin a francia királylány szerepét játszotta akkora sikerrel, hogy a 1905 februárjában a darab centenáriumi előadásán nemcsak virágcsokrot, hanem egy földszintes, hatszobás villát is kapott egyik lelkes hódolójától.

Ezt a budapesti Thököly (akkor Csömöri) út 70 szám alatti villát – melyben később a Zsolnay-kandalló több mint száz esztendeig állt – Hlavay György építész építette 1901-ben és tőle került 1905 márciusában Bónis Malvin birtokába. A hetvenezer forintos vételárat – egy összegben és készpénzben (!) - egy ismeretlen lovag fizette, akinek kilétére ezideig nem derült fény. Mindössze talán egy 1907-es napilapban megjelent apróhirdetés utal személyére, melyben egy B.S. monogramu minisztériumi tisztviselő keres sürgősen albérletet, értesítési címnek pedig ezt a villát adja meg. Ha ő volt Bónis Malvin művészetének „önzetlen csodálója”, akkor ezek szerint a villáért cserébe két év „boldogság” volt jutalma a színésznő mellett.

Bónis Malvin azonban nem hevertette sokáig parlagon bájait, mert hamarosan új hódolót tudhatott magáénak, mégpedig Zsolnay Miklós személyében. A hölgy villája kertjének szépítésére elfogadta a tehetős gyáros ajándékait – melyek közül két nagyméretű, majolika virágtartóról és két fekete, pirogránit oroszlánról tudunk, mely utóbbiak mind a mai napig a bérház kertjében sütkéreznek. A szerelmespár megismerkedése valamikor 1910 előtt történt, házasságra pedig 1911-ben léptek – külön szerződésben rögzítve, hogy továbbra is különvagyonnal rendelkeznek, melyre házastársuk – haláluk esetén - nem jogosult.

Zsolnay Miklós feleségének bemutatására 1910 decemberében került sor, mégpedig olyan módon, hogy Bónis Malvin egy karácsonyfa alatt lévő nagy dobozból ugrott elő. Az öröm azonban nem volt osztatlan, ugyanis a Zsolnay-család nőtagjai erre a szokatlan antréra válaszul sírógörcsben törtek ki és életük legborzasztóbb karácsonyaként emlékeztek vissza az ünnepre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A Román-szoba faburkolatának részleteA Román-szoba ajtajainak állatküzdelmet ábrázoló faragványai (Vaja László felvétele)Az egyetlen ismert fényképfelvétel a még átépítés előtti villáról, ahol a kandalló száz évig álltZsolnay Miklóstól Bónis Malvinnak ajándékozott pirogránit oroszlánszobrok a villa kertjében (Görbe Márk felvétele)Zsolnay Miklóstól Bónis Malvinnak ajándékozott pirogránit oroszlánszobrok a villa kertjében (Görbe Márk felvétele)A Thököly úti villa manapság <br /><i>szeretlekmagyarorszag.hu</i>

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár